Ali je moja streha primerna za sončno elektrarno?

Da bi ugotovili, ali je vaša streha primerna za sončno elektrarno, je potrebno upoštevati več različnih dejavnikov.

Če je vaša streha enokapnica in usmerjena na sever, to ni najbolj optimalna usmeritev za sončno elektrarno. Severna usmeritev ne omogoča dovolj sončne izpostavljenosti in posledično manjše proizvodnje električne energije. Če želite doseči maksimalen izkoristek sončnih panelov, je priporočljivo, da streha gleda proti jugu, saj bo tako ves dan deležna največ sončne svetlobe.

Čeprav je severna usmeritev podnevi manj sončno izpostavljena, lahko še vedno razmislite o namestitvi sončne elektrarne, če je strešna površina dovolj velika. Sončna elektrarna bo še vedno proizvedla električno energijo, vendar bo njen izkoristek manjši v primerjavi s strehami, usmerjenimi na jug, vzhod ali zahod.

Pri namestitvi sončne elektrarne je treba upoštevati tudi druge dejavnike, kot so sence, naklon strehe in lokacija stavbe. Če želite več informacij o namestitvi sončne elektrarne, vam pri Petrolu lahko pomagajo in svetujejo glede optimalne izbire in izkoristka vaše strehe.

 

Sontro - primernost strehe za soncno elektrarno e1688629108736

 

5 ključnih dejavnikov, ki vam bodo pomagali oceniti primernost vaše strehe za sončno elektrarno:

 1. Usmerjenost in nagib strehe:
  Sončne elektrarne najbolje delujejo na strehah, ki so obrnjene proti jugu (v severni polobli) oziroma proti severu (v južni polobli), saj to omogoča najboljši izkoristek sončne svetlobe. Idealni nagib strehe je od 20 do 45 stopinj, vendar so lahko sončne elektrarne nameščene tudi na strehah z drugačno usmerjenostjo ali nagibom.
 2. Sence:
  Skupaj preverimo, ali vaša streha ni preveč senčena. Sence z dreves, sosednjih stavb ali drugih ovir lahko zmanjšajo učinkovitost sončnih celic. Prednost imajo strehe, ki so dobro osvetljene skozi ves dan.
 3. Stanje strehe:
  Skupaj preverimo, ali je vaša streha v dobrem stanju. Sončne elektrarne so dolgoročna naložba, zato je pomembno, da je streha primerna za namestitev. Preverimo, ali ni poškodb ali puščanja, ki bi lahko zahtevalo popravilo pred namestitvijo sončne elektrarne.
 4. Prostor:
  Skupaj preverimo, ali je na strehi dovolj prostora za namestitev sončnih modulov. Preverimo morebitne ovire, kot so dimniki, antene ali druga oprema na strehi, ki bi lahko omejila možnosti namestitve.
 5. Pravni predpisi: Skupaj preverimo lokalne pravne predpise in predpise, ki urejajo namestitev sončnih elektrarn na streho. Preverimo morebitne omejitve ali zahteve, ki jih je treba upoštevati.

Posvetujte se z ekipo strokovnjakov

Pri ugotavljanju primernosti vaše strehe za sončno elektrarno je najbolje, da se posvetujete z našo ekipo strokovnjakov, ki bodo izvedli podrobno oceno izvedljivosti in vam dali natančne informacije glede na vašo specifično situacijo.

Delite s prijatelji: